Al meer dan 10 jaar werken we samen met onze Sri Lankaanse partners. Zij kennen de doelstelling van Microkrediet voor Moeders als geen ander. Met hun hulp én de circa EUR 33.000 hebben vele vrouwen in de afgelopen jaren een business kunnen opzetten.

Dayasarana Development Foundation

Het eerste Dayasarana Development Foundation (DDF) fonds is een klein project voor 85 vrouwen. Ze zijn allemaal begonnen met een ‘income generating activity training’ van onze partner. Vervolgens hebben ze een lening uit Fonds 1 gekregen. In groepen van 3 tot 5 vrouwen komen ze maandelijks samen om van elkaar te leren, te overleggen, af te lossen en te sparen. Daarnaast krijgen de vrouwen 3 keer per jaar andere business-related trainingen.

 

Met het succes van het eerste fonds in het achterhoofd, de goede communicatie en rapportage en het bezoek van de Female Leadership Journey aan DDF, is besloten de activiteiten met DDF uit te breiden. In totaal zullen 175 vrouwen vanaf december 2013 een lening van EUR 50 ontvangen. Deze groep vrouwen heeft dezelfde voorbereiding gekregen als diegenen uit het eerste fonds.

Kenmerken

Met een gemiddelde lening van EUR 50 of EUR 75 zijn de vrouwen actief in de landbouw (verbouwen van rijst en groente ), veeteelt (houden van kippen), voedselverwerking (verkopen van kleine snacks op straat) en kleding (produktie van batik).

Deelnemers

260 vrouwen ontvangen op dit moment een lening via DDF, een aantal van hen heeft een lichamelijke beperking. Samen hebben zij ongeveer 1.000 kinderen.

Resultaten

De aflossingen van het eerste fonds liepen volgens schema en de vrouwen spaarden als ze konden een bescheiden bedrag; soms elke maand, soms eens in de zoveel maanden. Fonds 1 zal begin 2014 naar verwachting geheel en conform plan afgelost zijn. Met behulp van vragenlijsten wordt het project en de impact die het krediet mogelijk heeft gehad, getoetst. In januari 2014 is de 2e ronde van dit fonds van start gegaan.

 

Het effect van een krediet voor de deelnemende vrouwen is vaak tastbaar. Zo hebben verschillende vrouwen hun groenteverbouwing kunnen verdubbelen met behulp van een waterpomp die ze konden aanschaffen. Andere vrouwen kochten materiaal voor voedselverwerking of het naaien van kleding. Dit soort hulpmiddelen heeft enorm bijgedragen aan het succes van hun bedrijfjes.

Lokale partner

Dayasarana Development Foundation is onze partner in het Oosten van Sri Lanka. De Foundation, met circa 13.000 leden, is opgericht door een groot Sri Lankaans bedrijf, de Daya Group. Een team van 8 mensen is in Ampara District dagelijks bezig met voedselverstrekking, kleine medische ingrepen en het ondersteunen van scholen. Daarnaast geven zij trainingen gericht op ‘income generating activities’. Vele vrouwen krijgen zo ondersteuning bij het runnen van hun ‘bedrijf’.

 

Sinds begin 2013 gaan DDF en Microkrediet voor Moeders samen te werk. DDF verzorgt de trainingen en Microkrediet voor Moeders stelt het microkredietfonds beschikbaar, zodat de vrouwen én scholing én financiële middelen hebben om hun inkomen en levenstandaard te verhogen.

Get involved. Donate now
€9
With EUR 9 per month, we can help one woman on her way towards economic independence.
€43
With a loan of EUR 43 a woman can buy her own sewing machine.
€68
With a loan of EUR 68 a woman can start growing rice, vegetables and fruit.
€91
The average loan for purchasing cattle is EUR 91 per woman.
Other
With EUR 4.250, we can start a whole new project for 50 women.